Wiza do USA dla cudzoziemców

Wiza do USA cudzoziemców. Jak otrzymać wizę do USA?

Pomagamy w otrzymaniu wizy do USA dla obcokrajowców żyjących w Polsce oraz Polaków.

USA to kraj, o którym słyszał każdy na świecie. Przysłowiowa Ameryka, która przez wieki była marzeniem niejednego Europejczyka. Kraj ten ma do zaoferowania turystom pełno atrakcji przez okrągły rok. Każdy z pięćdziesięciu stanów Ameryki Północnej ma do zaoferowania coś wyjątkowego. Większość z nich jest w stanie zatrzymać nas na wiele dni, stąd na planując podróż do Stanów Zjednoczonych, warto zaplanować długi okres urlopu, a nie wrócić z wycieczki z niedosytem. Waszyngton - dumna i dostojna stolica kraju. Kalifornia - centrum odpoczynku, luksusu  i światowa stolica rozrywki filmowej. Miami - ogromna, naładowana atrakcjami turystycznymi i pięknymi plażami, metropolia. Aby zobaczyć każde z tych miejsc w trakcie jednej wizyty, należy pomyśleć o wycieczce nawet dłuższej niż na cały jeden miesiąc.

Po co jest potrzebna amerykańska wiza?

Aby wjechać do Stanów Zjednoczonych obywatele Ukrainy, Rosji, Białorusi, Wietnamu i innych Państw zamieszkali w Polsce potrzebują uzyskać wizę do USA. Dla podróży turystycznych wystarczająca jest USA wiza kategorii B1/B2. Aktualnie wydaje się ją na okres do 10 lat. Cel podróży może być różny, od wyjazdów o charakterze biznesowym, naukowym (np. udziału w konferencji) czy zwyczajnie w celu zwiedzenia kraju. W przypadku gdy cel wizyty dotyczy pracy na terytorium USA to wymagany jest inny rodzaj wizy pracowniczej USA.

 

Poza podróżą do samego USA, wiza amerykańska upoważnia do odwiedzenia Meksyku, Panamy oraz Kostaryki. Na jej podstawie można też swobodnie poruszać się po niektórych krajach Karaibów - Puerto Rico, Bermudach czy na amerykańskich Wyspach Dziewiczych Stanów Zjednoczonych. Być może interesy biznesowe rzucą Cię na Mariany lub Wyspy Marshalla - tutaj również dla wjazdu uznaje się wizę amerykańską.

Kiedy należy zacząć starać się o wizę do USA?

Aby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę i nie spać po nocach, o wizie amerykańskiej należy zacząć myśleć na 1-3 miesiące przed wyjazdem. Przy prawidłowym przygotowaniu dokumentów nie powinno być problemu ze zdążeniem na czas, ale warto dać sobie zapas paru tygodni.

Jak otrzymać wizę do USA cudzoziemcom?

Należy przygotować wymagany zestaw dokumentów. Dla wizy typu B będą to:

  • -paszport międzynarodowy
  • -dwa zdjęcia. Nie trzeba ich dodatkowo zawierać w formularzu. Wypełniając kwestionariusz online - dodaj zdjęcie w formacie JPEG lub PNG.
  • - elektroniczny formularz zgłoszeniowy
  • - zaproszenie od amerykańskiego gwaranta
  • - zaświadczenie o zatrudnieniu
  • - dla przedsiębiorców - zaświadczenie o rejestracji firmy i z urzędu skarbowego o niezaleganiu (kopia); dla bezrobotnych - dokument potwierdzający wystarczającą ilość środków na rachunku bankowym.
  • - możliwie duża ilość dokumentów świadczących o stosunkach rodzinnych z osobami mieszkającymi w USA. Zwiększa to szanse na zatwierdzenie wizy do USA
  • - informacje o stosunkach rodzinnych (np. akt małżeństwa, akt urodzenia dziecka)
  • Jeśli jesteś studentem lub uczysz się w szkole, będziesz potrzebować kopii aktu urodzenia, zaświadczenia ze szkoły, legitymacji (kserokopia). Potrzebny będzie również zestaw dokumentów potwierdzający zdolności finansowe (na przykład sponsorowanie przez rodziców)
  • kopia polisy ubezpieczeniowej (opcjonalnie)

Jak otrzymać wizę do USA w Warszawie?

 

Wizę do USA dla obywateli polskich wydaje ambasada Stanów Zjednoczonych w Warszawie przy Alejach Ujazdowskich 29-31
Dokumenty wymagane w celu otrzymania wizy:
paszport
jedno zdjęcie w formacie JPEG 5x5. Fotografie wystarczy dołączyć do internetowego wniosku.
wydrukowane potwierdzenie o wypełnionym formularzu
zaproszenie od gwaranta (firmy lub osoby prywatnej) z informacjami o danych firmy, warunkach pobytu, celu podróży i adresie przebywania
zaświadczenie z pracy wraz ze wszystkimi niezbędnymi informacjami
Od przedsiębiorców - kopia dokumentów dotyczących zarejestrowania działalności  i księgowania podatku
Od bezrobotnych - dowód wypłacalności (jeśli gwaranci są krewnymi, wymagany jest również dowód pokrewieństwa)
zaświadczenie z banku o wypłacalności finansowej
informacje o krewnych z potwierdzeniem pokrewieństwa
uczniowie i studenci muszą dostarczyć zaświadczenie ze szkoły, potwierdzenie zdolności finansowej (sponsorowanie przez rodziców) i kopię aktu urodzenia
Będzie również potrzebny stary paszport jeśli wiza do USA jest w nim nadal ważna

Rodzaje wiz:


Wiza do USA podstawie zaproszenia biznesowego - aby uzyskać wizę tego typu potrzebne będzie zaproszenie od firmy wskazujące cel pobytu, daty i adres.
Wiza do USA na podstawie zaproszenia od osoby prywatnej - te same dane co w przypadku firmy, tylko od osoby prywatnej.

Wypełnij formularz DS 160 w języku angielskim Po wypełnieniu formularza wprowadź swój numer paszportu i wyślij formularz online. W następnym kroku - należy wydrukować potwierdzenie złożenia wniosku. Należy go przedstawić przy okazji rozmowy wstępnej z celnikami przed wjazdem na teren USA. 
Wiza do USA dla dziecka
Dziecko do 14 roku życia może podróżować z rodzicem na podstawie jego wizy, jednak w tym celu wymagane jest przygotowanie:
kopii wizy pełnoletniego opiekuna
dokument potwierdzający cel podróży
w przypadku podróży z jednym rodzicem - pisemną zgodę drugiego z rodziców.
Dzieci do 14 roku życia zwolnione są z obowiązku pobierania odcisków palców.

Wiza tranzytowa do USA
Zestaw dokumentów jest taki sam jak w przypadku wizy krótkoterminowej. Nie potrzebujesz zaproszenia - zamiast tego musisz dostarczyć bilety lotnicze i wizę do kraju docelowego. Wjazd do Stanów Zjednoczonych bez wizy podczas tranzytu nie jest dozwolony.

Ważność wiz i pobyt w Stanach Zjednoczonych
Wizy wydawane są na dziesięć lat - możesz odwiedzić Stany Zjednoczone wiele razy. Po przybyciu zostajesz ostemplowany datami pobytu w kraju.

Koszt wizy: opłata konsularna wynosi 160 dolarów.

Chętnie doradzimy w sprawie uzyskania wizy do Stanów Zjednoczonych

USA

USA

Szukaj w serwisie

Zamówienie wiz

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  .d8888b.   888888888       d8888   8888888888 
d88P Y88b 888 d8P888 d88P
888 888 888 d8P 888 d88P
Y88b. d888 8888888b. d8P 888 d88P
"Y888P888 "Y88b d88 888 88888888
888 888 8888888888 d88P
Y88b d88P Y88b d88P 888 d88P
"Y8888P" "Y8888P" 888 d88P


Enter the code depicted in ASCII art style.

Doradca w sprawach USA