Wiza do Kongo

Żądania wizy wjazdowej
Rosyjscy turyści, podróżujący w ten kraj powinni być na zamieszkanie albo wizę tranzytową, która można dostać w ambasadzie DRK w Moskwie. Jest potrzebny przynajmniej 6 miesięcy termin ważności dowodu osobistego. Przy przekroczeniu granicy można oczekiwać z podniesioną kontrolą - szczególnie w skrzyżowania na granicy z Zambią (byli przypadkami nie przestrzega parafy, wydanej przez Ambasadę Republiki Konga w Warszawie). Na wejściu graniczne służby mogą wymagać przedstawienie powrotnego biletu. Tam nie ma zobowiązania przeprowadzenia obliczonej sumy pieniędzy w ciągu całego terminu pobytu. Wydawania na techniczną obsługę w kilka razy wyższy niż w Europie.

Miejcie na myśli, co turyści z parafą ruandyjską dowodu osobistego, parafy albo stempli burundyjską Burundi imigracyjnej służby może zderzyć się z trudnościami przy wejściu w DRK.
Informacja do kierowców
Przyznaje się polskiej i międzynarodowe prawo jazdy. Miejscowi kierowcy nie szanują przepisów drogowych, samochody znajdują się w słabej kondycji


Multiwiza - co to jest? (wiza wielokrotnego użytku)

Jest to taka sama wiza jak inne z możliwych wiz, które są wydawane przez państwa do których chcecie Państwo pojechać. Cechą szczególną multiwizy (wizy wielokrotnego użytku) jest to że daje ona prawo do wielokrotnego wjazdu i wyjazdu z danego państwa ale całkowita liczba dni nie może przekroczyć limitu określonego w Multiwizie. W dużym uproszczeniu można ją nazywać „wizą wielokrotną”.

Rozpatrzmy na przykładzie otrzymania Multiwizy do Afryki… Tak więc Republika Ghany tzw. „złoty brzeg” jak nazywali ją pierwsi osadnicy. Pierwszy państwa pobyt będzie na 10 dni. Jeśli Wyrażą Państwo chęć przyjazdu częstszego w ciągu roku, na przykład celem realizacji kontraktu wtedy w konsulacie występuje się o Multiwizę. Skrótem „multi” placówki konsularne wielu państw oznaczają jej „wielokrotność”. Multiwizy są wydawane do państw Unii Europejskiej, gdzie wymagane są wizy wjazdowe do obywateli Rosji i innych państw.

Uzyskanie multiwizy.

Oczywiście, około 80% obywateli Polski i innych państw wyjeżdża do Europy oraz państw strefy Schengen (państwa sygnatariusze układu o swobodnym przepływie osób wewnątrz strefy Schengen w zależności od rodzaju wizy schengenowskiej). Jadąc do cywilizacji poczuć demokrację (tylko pomyślcie: swobodny przepływ przez granice 25 państw w dowolnym kierunku!), podziwiać wielkość starożytnej architektury i historycznego piękna, cudownych zakątków przyrody. Podróż do Europy – jest zawsze dobrze spędzonym czasem i wysokim poziomem usług. Dlatego ten na początek ważnym jest aby zrozumieć w jakim celu będzie uzyskiwana wiza wielokrotna: jak często będzie Państwo wjeżdżać i wyjeżdżać, jaka będzie łączna liczba dni pobytu w danym kraju. W zależności od celu wyjazdu (turystycznego, roboczego, odwiedzin wiza wielokrotna posiada swoje własne cechy. W większości przypadków wizy wielokrotne są chętnej wydawane dla celów turystycznych i biznesowych. Często są wydawane tym, którzy mają dobry paszport z piękną historią wizową. O niej teraz opowiemy.  Wszystkie placówki konsularne państw, które znajdują się w Rosji mają podobne procedury, ale priorytetem dla nich jest historia wizowa.

Historia wizowa – klucz do otrzymania multiwizy.

Historia ta musi być bez zarzutu, tylko wtedy wiza do Unii Europejskiej i strefy Schengen będzie wydane chętnie i z przyjemnością. Państwa historia wizowa „opowiada” pracownikowi konsulatu o Państwa wypłacalności i ogólnie określa Państwa jako turystę. Urzędnik konsularny przeglądając Państwa paszport i rozpatruje państwa wniosek o otrzymanie naklejki wizowej. Przegląda strony paszportu, określa liczbę wyjazdów … Stwierdził, że wszystko porządku, jeśli u Państwa niewiele wyjazdów. Przegląda środki transportu, którymi podróżowaliście i jest to także nie bez znaczenia.

Sprawdza przekroczenia granic oraz ich prawidłowość. A potem podejmuje decyzję. Oczywiście któraś z wiz może go zainteresować i będzie on się jej uważniej przyglądał. Urzędnik konsularny sprawdza zgodność danych z dowodem osobistym i poprawność innych dokumentów i na tej podstawie decyduje czy zostania przyznana Państwu wiza wielokrotna. Jeśli w Państwa paszporcie znajduje się minimum 5 wiz i nie ma problemów z innymi dokumentami  - to sukces jest gwarantowany w 98%!

Powodzenia! I przeglądnijcie Państwo strony swojego paszportu zanim przedstawicie je urzędnikowi konsularnemu

 

Doradca

Szukaj w serwisie

Zamówienie wiz

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
  .d8888b.    d888     .d8888b.    .d8888b.  
d88P Y88b d8888 d88P Y88b d88P Y88b
Y88b. d88P 888 .d88P 888
"Y88888" 888 8888" .d88P
.d8P""Y8b. 888 "Y8b. .od888P"
888 888 888 888 888 d88P"
Y88b d88P 888 Y88b d88P 888"
"Y8888P" 8888888 "Y8888P" 888888888


Enter the code depicted in ASCII art style.

Doradca w sprawach Kongo